Capriccio (opera)

Richard Strauss’ Capriccio

Spilletidspunkt: Tirsdag den 11. marts kl. 19.30
Pris: 200 kr. inkl. et glas vin i pausen

På grevinde Madeleines slot er en generalprøve på Flamands nykomponerede sekstet i gang. Olivier og Flamand debatterer fordelene ved hhv. musik og dramatisk digtekunst. Teaterdirektøren La Roche vågner fra sin lur, og fortæller dem, at uden impresarioer var deres arbejde intet. Olivier har skrevet et nyt stykke til grevindens fødselsdag næste dag, og de går i gang med generalprøven.

Grevinden og hendes bror, greven, diskuterer deres respektive bejlere. Greven driller sin søster med, at hendes kærlighed til musik er ligesom Flamands opmærksomhed. Til gengæld fortæller hun sin bror, at hans kærlighed til ord svarer til hans tiltrækning til skuespillerinden Clairon. Greven har en forkærlighed for korte affærer, mens grevinden ønsker langvarig kærlighed. Hun kan imidlertid ikke vælge mellem Flamand og Olivier. Clairon ankommer, og hun og Greven læser en scene fra Oliviers skuespil, der kulminerer i en kærlighedssonet. De tager af sted til generalprøven i teatret.

Olivier fortæller grevinden, at sonetten er skrevet til hende. Flamand har sat sonetten i musik og synger den, hvilket Olivier finder frastødende. Olivier bliver bedt om at forkorte skuespillet. Flamand erklærer sin kærlighed til grevinden. Hun beder ham om at møde hende i biblioteket næste morgen, hvor hun vil kundgøre sit valg. Der bliver serveret forfriskninger, og dansere og sangere underholder gæsterne. La Roche beskriver fødselsdagsunderholdningens to dele, “Pallas Athenes fødsel” efterfulgt af “Karthagos fald”. Gæsterne spotter ham, men La Roche forsvarer sin tro på teatret. Efter at han har udfordret Flamand og Olivier til at skabe nye mesterværker, beder grevinden dem samarbejde om en opera. Greven foreslår samme eftermiddags begivenheder som tema.

Greven og Clairon tager til Paris med teatertruppen. I sidste scene erfarer grevinden, under månens skin, at både Olivier og Flamand vil møde hende i biblioteket for at høre om slutningen. Hun kan stadig ikke beslutte sig og synger om ordenes og musikkens uadskillelighed. Hun ser sig selv i spejlet for at træffe en beslutning. Major-Domo annoncerer, at middagen er parat, hvorefter operaen slutter.

This entry was posted in nye film, Opera and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.